Sint Anna / Sint Antonius Kapel in Serskamp

In Serskamp aan de Galgenberg ter hoogte van huisnummer 14 staat een kapel ter ere van Sint Anna en Sint Antonius. De heilige Anna is de patroonheilige van onvruchtbare- en zwangere vrouwen, mijnwerkers, meubelmakers, houtdraaiers, grootouders, kleermakers, borduursters en schippers. Sint Antonius (van Padua) daarentegen wordt aangeroepen om verloren voorwerpen terug te vinden. Volgens de inscriptie in de gevelstenen staat deze kapel er sinds 1954. Toch klopt dat maar ten dele.

De kapel staat daar inderdaad sinds 1954, maar ze bestond al veel vroeger. Volgens een kaart uit 1863 stond deze kapel toen aan het kruispunt Dorpstraat met Moleneed. Maar toen er bouwplannen waren op deze plaats, heeft de bouwheer gratis een stukje grond afgestaan op een van zijn andere percelen aan de Galgenberg waar deze kapel werd heropgericht. Het was toen trouwens niet de enige kapel aan de Galgenberg. Volgens diezelfde kaart van 1863 stond er ook een kapel aan de hoek van de Galgenberg met de Perrestraat. Deze kapel is helaas verdwenen.

Volgens de overlevering werd deze kapel vroeger wekelijks op dinsdag bezocht door verschillende gelovigen en zou er op die plaats, tijdens de jaarlijkse processie, een op hol geslagen paard door het baldakijn (een processiehemel of draaghemel waaronder de pastoor tijdens de processie liep) gesprongen zijn. Met andere woorden, de Sint Anna Kapel heeft er al een lange geschiedenis op zitten.

De kapel heeft er jaren verwaarloosd bij gestaan. De eigenaars wonen ver weg en hebben geen binding meer met de kapel. De kerkfabriek heeft gebrek aan financiële middelen om ze te onderhouden. Jammer eigenlijk, want het zou spijtig zijn wanneer de traditie van deze wegkapellen zou verloren gaan, en vooral, sommige mensen hebben er nood aan om even de rust van een kapel op te zoeken.

Gelukkig is er Matthias Van der Meulen. Deze jongeman heeft zelf het initiatief gepakt, is naar de kerkfabriek gestapt om de sleutels van de kapel en hij onderhoud, geheel onbezoldigd en op vrijwillige basis, sinds 2014, de kapel. Hij heeft op eigen kosten, een aantal belangrijke herstellingen laten uitvoeren en sindsdien is de kapel dagelijks open. Hij zorgt ook dat de kapel er steeds stralend bij staat en er verse bloemen zijn. Een lovenswaardig initiatief als je het mij vraagt.

Toch stel ik mij de vraag waarom dat alleen moet ondersteund worden door privé personen. Zou het niet beter zijn moest de gemeente ook zijn duit in het zakje doen en zijn  verantwoordelijkheid nemen om, alleen al dit erfgoed te beschermen voor het nageslacht? Just an dea….

Om af te sluiten, hier een aantal weerspreuken voor Sint Antonius:
Als Sint-Antoon de zon doet schijnen, ziet de boer zijn zorgen verdwijnen.
• Is Sint-Antonius nat, dan drinkt de boer zich zat.
• Sint-Antonius schoon en helder, vult ’t vat en ook de kelder.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *