Vroeger had elke kleine gemeente zijn eigen “politiekorps” bestaande uit één of twee veldwachters. Deze werden ‘de champetter’ genoemd. Deze landelijke politieambtenaren waren in de lage landen opgericht in 1791 en hun taak bestond erin om de wet te handhaven binnen hun gemeente en hadden daarvoor de bevoegdheid van officier van de gerechtelijke politie. De steden die hadden een politiekorps en in geval van nood konden ze steeds op de gendarmes of de rijkswacht rekenen, maar in de kleinere gemeenten was het de champetter die de wet handhaafde.
Uiteraard was dat in Serskamp niet anders en hadden we ook onze eigen ‘champetter’. Henri Troch werd in navolging van Aldolf Van Der Steene, in 1958, veldwachter te Serskamp. Net zoals in elke gemeente had deze zijn reputatie van ‘niet gemakkelijk te zijn’ en deed het verhaal de ronde dat ‘hij zelfs zijn eigen vrouw op den boek gelapt had’. Maar zoals reeds gezegd, gingen deze verhalen over elke veldwachter in de buurt en waren het dan ook niet anders dan fabels.
Omdat deze mensen enkel in hun eigen gemeente dienst deden kenden ze dan ook bijna iedereen bij naam en wisten er de kornuiten uit te halen. Als er dan iets gebeurde konden ze al vlug de dader aan de oren te trekken.
Wie Henri kende wist dat ondanks zijn reputatie van ‘nen viezen te zijn’, je steeds bij hem terecht kon en hij hielp waar hij kon. Eigenlijk waren deze veldwachters naast politieman ook sociale werkers ‘avant la lettre’. Hij was dan ook steeds 24 uur op 24 uur en 7 dagen op 7 aanspreekbaar. Als er iets aan de hand was ging iedereen bij hem thuis aan de bel trekken en was het aan de champetter om het op te lossen.
Wat de meesten niet weten is dat Henri ook gepassioneerd was door siereenden en hij in zijn ruime tuin heel wat eenden gehuisvest had. Een hobby waar hij graag tijd in stak.
In 1987 werd de landelijke politie in de fusiegemeente Wichelen ook gemoderniseerd en werd Henri Inspecteur bij de gemeentelijke politie. Nu met de huidige eenheidspolitie zou dat de graad van Hoofdinspecteur zijn. Samen met Louis De Pauw (voormalig veldwachter te Schellebelle) Adolf De Donder en Alfons Van Boven (voormalige veldwachters te Wichelen) vormden ze, onder leiding van Commissaris George Van Hoeck, lange tijd het politiekorps van Wichelen. Daarmee verdween het beeld van de ‘champetter’ uit het dagelijks leven.
Henri ging met pensioen in 1993 en overleed in 1994. Hij was ondertussen onderscheiden als Ere-Inspecteur van politie en Ere-Veldwachter.