Reeds als kind werd ons op school verteld dat de naam ‘Serskamp’ afkomstig zou zijn van Cesar’s kamp. Dat omdat, volgens hen, de grote Romeinse veldheer Julius Caesar, rond 57 na Christus, zijn legerkamp had in Serskamp. Waar men toen de informatie vandaan haalde dat zal niemand nog te weten komen. Feit is dat dit idee wijdverspreid was en nog steeds is onder onze inwoners. Maar hoe zeer dit ook de fantasie prikkelt, nergens is er een betrouwbare bron te vinden die deze bewering staaft. In tegendeel, in het tijdschrift ‘Naamkunde’ uit 1980, lezen we dat de naam Serskamp afkomstig zou zijn van het Latijnse ‘Ceresiae campus’. Dit heeft niets te maken met Cesar’s kamp, maar betekent gewoon ‘kersenveld’.
De eerste vermelding van de naam Serskamp zou uit eind 13de eeuw komen en werd toen als ‘Cerscamp’ geschreven. Wanneer Cerscamp dan gewijzigd werd naar Serskamp is me nog een raadsel. Misschien dat er een slimme mens is die me dat kan vertellen?
In de jaren 1800 gebruikt de ambtenaar van de burgerlijke stand de benaming “Cherscamp”. Ergens in de jaren 1900 werden in gans Vlaanderen de namen aangepast aan de nieuwe spelling zodat de huidige schrijfwijze Serskamp in voege trad.
Álle ik ben familie van cesar , en nu zegde dat dat nee waar is ??
Niets wijst er op dat Serskamp iets met Julius Caesar te maken heeft. De heirbaan (=legerbaan) die van Boonen (Boulogne s/m) naar Keulen liep, passeerde in Velzeke. Indien Caesar in de streek een kamp wou maken zou hij dat zeker langsheen deze heirbaan opgezet hebben, slim als ie was.
We moeten het zoeken in de veel latere tijden en indien we niet geloven in de ‘kersenboomgaard’ dan blijft ons nog een andere mogelijke verklaring. Serskamp is een tamelijk droge strook (Boskant-Anker-Galgenberg-Verhoogstraat) omringd door moerassige bossen (Eedgoed*-Nonnebossen*-Wolfgat-Smetleedseboosen) en het is dus niet uitgesloten dat daar ooit een legerkamp is geweest, een “camp des heers”. Niet te verwarren met een kamp van een heer (mens) want dan zou het “camp des heeren” zijn. (Vergelijk met ‘s Gravenwezel, ‘s Gravenbrakel , ‘s Hertogenbos, de dag des Heren,…).
Zo zien we dat enige kennis over genitiefsvormen er kan toe leiden dat we kunnen stellen dat de naam Serskamp kan komen van “des heers camp” (kamp van het leger) en zo over ‘s Heerscamp en ‘Sheerscamp en Cherscamp uiteindelijk in de vorige eeuw werd omgedoopt tot Serskamp maar in ‘t echt is het nog altijd “Seëskam”.